Seviye Sensörü Nedir?

Seviye Sensörü Nedir

Üretim süreçlerinde oluşabilecek potansiyel riskleri önlemek için “Seviye sensörü nedir?” sorusu kritik öneme sahip. Çünkü seviyenin doğru şekilde tespit edilememesi silo ya da bunker güvenliğini riske atabilir. Ayrıca müşteri taleplerinin karşılanamaması gibi durumlar itibar ya da müşteri kaybı ile sonuçlanabilir. Bu nedenle “Seviye sensörü nedir?” sorusunun doğru şekilde cevaplanması, doğru seviye sensörü seçimi ile üretim süreçlerinin güvenli hale gelmesi sağlanmalıdır.

Peki, seviye sensörü nedir ve farklı endüstriyel alanlarda seviye sensörü kullanmanın ne gibi avantajları bulunur?

Seviye Sensörü Ne İşe Yarar?

Seviye sensörleri; bir tank, kazan, silo ya da benzeri kaplar içindeki sıvı ya da maddelerin miktarını izlemeye yarar. Bu cihazlar sayesinde doluluk oranı görsel ya da elektronik olarak kullanıcılara iletilir. Bu sayede süreçlerin güvenli, verimli, kesintisiz şekilde ilerlemesi sağlanır. Seviye sensörleri ile su, yağ, kimyasal sıvılar, toz ya da granül maddelerin takibi yapılabilir. Seviye sensörleri endüstriyel tesislerden su arıtma sistemlerine, kimya ve gıda sektöründen enerji santrallerine kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir.

“Seviye sensörü nedir?” sorusunun bir diğer cevabı da şöyledir: Manuel, mekanik ya da elektronik olarak çalışan modelleri bulunan bu sensörler seviye göstergeleri ile birlikte kullanıldığında, ölçülen verilerin otomasyon sistemlerine aktarılmasını da destekler. Böylece süreçlerin izlenmesi ve kontrol edilmesi tamamen dijital olarak gerçekleştirilir. Seviye sensörleri üretim, stoklama, proses güvenliği gibi konular açısından kritik öneme sahiptir.

Seviye Sensörü Çalışma Prensibi

“Seviye sensörü nedir?” sorusunun cevabı kadar çalışma prensipleriyle ilgili bilgi sahibi olmak da önemli. Seviye sensörü sıvıların ya da katı maddelerin seviyesini ölçmek için tasarlanmıştır ve çalışma prensipleri kullanılan teknolojiye bağlı olarak değişiklik gösterir. Ancak tüm teknolojilerde temel amaç doluluk seviyesini belirleyerek kullanıcıya ya da otomasyona iletmektir. Farklı seviye sensörleri bulunduğundan her seviye sensörü türü için çalışma prensipleri şu şekilde listelenebilir:

Kapasitif Seviye Sensörleri

Malzemenin dielektrik katsayısındaki (yalıtkanlık sabiti) değişim algılayarak çalışır. Sensör ve malzeme arasında oluşan farkı tespit ederek bir seviye ölçümü gerçekleştirir. “Seviye sensörü nedir?” diye sorduğunuzda karşınıza genellikle bu seviye sensörü türü ile ilgili cevaplar çıkar.

Ultrasonik Seviye Sensörleri

Ultrasonik seviye sensörü, yüzeye gönderilen ses dalgalarının geri dönüş süresini ölçerek seviye tespiti yapar. Özellikle temas istenmeyen, yüksek hijyen gereklilikleri olan uygulamalarda kullanılmak için idealdir. Katıların seviyesini ölçmek için kullanılabilir.

Mikrodalga (Radar) Seviye Sensörleri

Mikrodalga sinyalleri göndererek ölçüm yapan bu sensörler seviyeyi geri dönen sinyallerin süresine göre belirler. Özellikle tozlu, buharlı, zor çevre koşullarında güvenli şekilde çalışır.

Şamandıralı (Manyetik) Sensörler

Genellikle sıvı seviye sensörü olarak kullanılan bu sensör tipinde seviye değiştikçe hareketli bir şamandıra bulunur. Seviye değiştikçe hareket eden şamandıra mekanik ya da manyetik bir anahtarı tetikleyerek sinyal oluşturur. Bu sensör tipleri motorlu seviye sensörü olarak da adlandırılır. Yağ seviye sensörü olarak kullanılmaları mümkündür.

“Seviye sensörü nedir?” şeklindeki aramalarınızda karşınıza tüm bu seviye sensörü türleri çıkabilir. Ayrıca seçim yaparken sektörünüze, malzeme türüne ya da seviye sensörlerinin koruma sınıflarına dikkat edebilirsiniz. Bu noktaya kadar “Seviye sensörü nedir?” sorusuna bir cevap verdiğimizi düşünüyoruz. Şimdi gelin, seviye sensörlerinin avantajlarına bakalım.

Seviye Sensörü Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Seviye sensörleri endüstriyel proseslerin kontrolünde önemli rol oynar. Farklı sıvı ve katı malzemelerin seviyesi hakkında sürekli ve doğru bilgi sağlayan bu cihazlar üretim verimliliğinin artırılması, operasyonel güvenliğin sağlanması açısından önemlidir. Bu sensörleri kullanmanın öne çıkan avantajlarıysa şunlardır:

  • Taşıma, boşta çalışma, kuruma veya doluluk kaynaklı arızaların önüne geçilerek hem ekipmanlar korunur hem iş güvenliği sağlanır.
  • Manuel kontrol ihtiyacı ortadan kalkar. Seviye ölçümü anlık, sürekli, hassas şekilde gerçekleştirilmeye devam eder.
  • Seviye verilerini doğrudan otomasyon sistemlerine ileterek süreçlerin otomatik şekilde, gerekli durumlarda uzaktan kontrol edilmesini mümkün hale getirir.
  • Ölçüm düzenli olarak gerçekleştirildiğinden operatör müdahalesi gerekmez. İnsan hatası nedeniyle ortaya çıkabilecek riskler ortadan kaldırılır, iş gücünden tasarruf edilir.
  • Gereksiz enerji tüketimi, malzeme israfı, arıza riski gibi durumlar minimize edilir. Bu da işletme maliyetlerinin düşmesine katkı sağlar.
  • Farklı tipte sensörler sayesinde sıvı, toz, granül gibi pek çok madde için kullanılabilir. Gıda, kimya, su arıtma, enerji, ilaç da dahil olmak üzere pek çok sektöre entegre şekilde kullanılabilir.
  • Ultrasonik ve radar gibi temassız sensörler sayesinde hijyenik koşulların korunması sağlanır. Özellikle aşındırıcı veya tehlikeli maddelerle doğrudan temas engellenmiş olur.

Seviye sensörü kullanımı sayesinde üretimde kontrol kabiliyeti artar. Bu da işletme güvenliğinin artırılmasına, sürdürülebilirliğe ve verimliliğe katkı sağlar. Bu da “Seviye sensörü nedir?” sorusunun en önemli cevabı niteliğindedir.

Seviye Sensörü ve Seviye Göstergesi Siparişleriniz İçin: Vordes Mühendislik!

Hangi sektörde faaliyet gösteriyor olursanız olun, doğru ürün seçimiyle hem üretim verimliliğini hem operasyonel süreçlerin güvenliğini artırabilirsiniz. Doğru ürün seçimi ise ancak doğru üretici ya da doğru distribütör seçimiyle mümkün. Vordes Mühendislik olarak uzun yıllara dayanan tecrübemizle sektöre ve ihtiyaçlara özel çözümler sunuyoruz. Aynı zamanda WAM, Visam gibi dünyaca ünlü markaların ürünlerini yatırımcılarla buluşturuyoruz.

Siz de faaliyet gösterdiğiniz sektöre ya da ihtiyaçlarınıza uygun seviye sensörü modelleriyle ilgili bilgi almak ya da sipariş oluşturmak isterseniz şimdi bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yazılara Dön