Yükleme Körüğü Kullanım Alanları

yükleme körüğü kullanım alanları

Çok çeşitli malzemelerin taşıma ve yükleme süreçlerinin kolaylaştırılmasını sağlayan yükleme körüğü farklı endüstrilere rahatlıkla entegre edilebilir. Silo yükleme körüğü olarak da adlandırılan bu ekipmanlar hem toz hem de granül halindeki malzemelerin tankerler ve gemiler de dahil olmak üzere tüm taşıma araçlarına kolay bir şekilde yüklenmesini sağlar. Yükleme körüğü esnek bir sistem olduğundan farklı alanlarda, farklı ihtiyaçlara karşılık verecek şekilde özelleştirilebilir. Maksimum verimlilik ile çalışan bir sistem olduğu kadar, hem tozsuz hem de güvenli bir dökme işlemi için son derece kullanışlıdır. Teleskopik, sabit, manşonlu ve pnömatik olmak üzere 4 farklı yükleme körüğü sistemi bulunur ve işletmelerin ihtiyaçlarını karşılayacak bir yükleme körüğü için birtakım kriterleri göz önünde bulundurması gerekir. Peki silo yükleme körüğü nasıl çalışır ve avantajları nelerdir?

Silo Yükleme Körüğü Nasıl Çalışır?

Siloya ve yükleme noktasına bağlanan yükleme körüğü, dökme malzemelerin araçlara yüklenmesini sağlar. Bir motor ya da kompresör, dökme malzemelerin silodan taşınarak yükleme noktasına ulaşmasına yardımcı olur. Bu sırada körük üzerinde bulunan toz toplama sistemleri vakum etkisiyle yükleme işleminin tozsuz bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar. Ayrıca vakumlanan toz tekrardan siloya doğru aktarıldığından herhangi bir fire durumu söz konusu değildir. Bu da verimlilik düşüşüne engel olur. Temel çalışma prensipleri ile ilgili olarak bilinmesi gereken önemli noktalar ise şunlardır:

  • Yükleme körüğü hem siloya hem de yükleme noktalarına sızdırmaz, özel bağlantı parçaları ile bağlanır.
  • Dökme malzemenin körüğe yüklenmesi sırasında hem malzemeye hem de yükleme noktasına bağlı olarak vibratör, konveyör bant ya da kepçe gibi ekipmanlar kullanılabilir.
  • Motor ve kompresör seçimi körük kapasitesine ve türüne göre yapılır.
  • Körüklerin uç kısmı malzemenin yükleme noktasına istenilen şekilde dökülmesi için ayarlanabilir.

En temel yükleme araçları arasında yer alan yükleme körüğü bir yükleme rampası ile birlikte kullanılabilir. Yardımcı ekipmanlara yükleme işleminin türüne göre yükleme esnasında karar verilmelidir. Örneğin yükleme yapılan ortam dış ortam ise körük seçiminin buna göre yapılması gerekir.

yükleme körüğü kullanım alanları

Silo Yükleme Körüğü Ne Gibi Avantajlar Sunar?

Farklı malzeme türleri için kullanılabilen yükleme körük sistemleri farklı yükleme kapasitelerine de sahip olabilir. Ayrıca farklı yükleme noktalarına uyum sağlayabilecek şekilde özelleştirilebilir. Yükleme körüğü sistemlerinin öne çıkan avantajları ise şunlardır:

  • Toz emisyonunu ve dolayısıyla tozların havaya karışmasını engeller; çalışılan ortamın kirlenmesine engel olarak çalışanların sağlığını korur.
  • Hava ve çevre kirliliğini azalttığı için çevre dostu bir çözümdür.
  • Geleneksel yükleme sistemleri ile mukayese edildiğinde çok daha hızlıdır; hem zamandan hem de maliyetten tasarruf sağlar.
  • Malzemelerin dökülmesini engellediği için fire miktarını düşürür.

Bu avantajları ile yükleme körüğü sistemlerinin kullanım alanları genişlemiştir. Özellikle üretim tesisleri en temel yükleme körüğü kullanım alanı olarak gösterilebilir. Isı kayıplarını önlüyor olması nedeniyle soğuk hava depoları ya da et depoları bu tarz sistemler için idealdir. Benzer şekilde ilaç depoları ya da kimyasal madde depoları da yükleme körüğü kullanım alanlarına örnek gösterilebilir. Ayrıca yükleme oranının hassas olduğu noktalarda işletmelerin zarar görmesini engeller.

Silo Yükleme Körüğü Sistemleri

Silo yükleme körüğü sistemlerini teleskopik, sabit, manşonlu ve pnömatik olmak üzere 4 grupta toplamak mümkündür. Bu sistemlerin detayları ise şu şekildedir:

  • Teleskopik Körükler: İstenilen uzunluğa ayarlanabilen, bu sayede farklı taşıma araçlarına yüklenebilen, dolayısıyla farklı yükleme yüksekliklerine kolaylıkla uyum sağlayabilen yükleme körüğü sistemleridir. Esnek kauçuk yanaklar ve makas sistemleri teleskopik körüklerin uyumluluğunu kolaylaştırır.
  • Sabit Körükler: Daha az yer kaplayan ve maliyetleri daha düşük olan yükleme körüğü sistemleridir. Bu tarz sistemler belirli bir yüksekliğe sahip olan, sabit yükleme noktaları için idealdir.
  • Manşonlu Körükler: Yükleme noktasından akan malzemenin istenilen şekilde yönlendirilmesini sağlar. Kompleks, yükleme imkanlarının zayıf kaldığı ve malzemelerin yönlendirilmesinin gerekli olduğu alanlar için tercih edilebilir.
  • Pnömatik Körükler: Kimyasal ya da tehlikeli malzemelerin taşınması için en çok tercih edilen yükleme körüğü türüdür. Hava kompresörü ile çalışan bu tür yükleme körüğü çeşitleri malzeme kaybını ve toz emisyonunu minimum seviyeye indirir.

Bu yükleme körüğü çeşitlerinden birini tercih ederken körüğü yükleme ve boşaltma alanlarının göz önünde bulundurulması, seçimin de buna göre yapılması gerekir.

Silo Yükleme Körüğü Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Farklı endüstriler için farklı türden yükleme körükleri kullanılır. Bu yüzden öncelikle ihtiyaçlarınızı belirlemeniz ve seçiminizi de buna göre yapmanız önemlidir. Seçim sırasında dikkat etmeniz gereken önemli noktalar ise şunlardır:

  • Kullanılan malzemenin toz ya da granül olması, yükleme körüğü seçimini etkiler. Bu yüzden yüklenecek malzemenin türüne göre bir seçim yapmanız gerekir.
  • Eğer seçtiğiniz körük ihtiyacınız olan taşıma kapasitesini karşılamıyorsa, işleri yavaşlatır. Bu yüzden yükleme miktarına göre bir körük seçimi yapılmalıdır.
  • Yükleme noktasının yapısal özelliklerini göz önünde bulundurmak gerekir. Yükleme noktasının yüksekliği ya da genişliği gibi faktörlere dikkat ederek yükleme alanlarına uyum sağlayacak bir yükleme körüğü tercih etmeniz önerilir.

Farklı yükleme körüğü seçenekleri, talep ettiğiniz özelliklere göre farklı fiyatlara sahip olabilir. Örneğin yükleme körüğü ölçüleri fiyatları etkileyen önemli bir faktördür. Eğer siz de işletmenize uygun, özelleştirilmiş bir yükleme körüğü satın almak isterseniz, hemen şimdi bizimle iletişime geçerek tüm merak ettiklerinizle ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

Yazılara Dön